COTLET DE PORC CU IERBURI AROMATE – MEZEL DE CASA


Cotlet de porc cu ierburi aromate - mezel de casa
 
Tipareste lista de ingrediente
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor: 
Portii: 1 cotlet copt
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 bucata 500-600 g cotlet de porc
  • ierburi aromatice uscate sau verzi (oregano, rozmarin, cimbru, busuioc)
  • chimen seminte sau pudra
  • sare
  • piper (piper rosu, mozaic)
  • 50 g unt sau ulei sau untura

CUM SE FACE COTLET DE PORC CU IERBURI AROMATE – MEZEL DE CASA?

cum pregatim cotletul de porc?

Inainte de toate, pentru a obtine un produs fain, trebuie sa taiem pielitele. Nu grasimea, doar pielitele. Altfel carnea se va strange prea tare la prajit. Daca cotletul are si un pic de grasime atunci aceasta trebuie crestata cu cutitul ca sa nu se stranga la copt.
Condimentam bine carnea. Eu am folosit ierburi aromatice si piper si evident am sarat carnea pe toate partile. Ar fi bine sa lasam carnea macar 1 ora la temperatura camerei ca sa se impregneze bine cu toate aromele.




Am incins grasimea in tigaie si am prajit frumos carnea cateva minute pe fiecare parte (sus jos si pe laturi). Obtinem astfel o crusta rumena si condimentata delicioasa. In functie de grosimea cotletului, procedeul nu dureaza mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte si cate 1-2 minute la capete.


CUM SE COACE COTLETUL DE PORC?

Fie puneti cotletul intr-o oala cu capac in cuptor la 90° C (max. la 100 C) timp de 60 de minute, fie il lasati pe jarul mocnind foarte incet, invelit in folie de aluminiu sau tot intr-o oala cu capac. Atat capacul cat si folia se pun in asa fel incat fumul sa poata intra dedesubt (ca o palarie mai larga). Eu l-am facut afara pe gratarul de gradina, chiar dupa ce-am prajit niste mici si gratare. Jarul acela mocnit este perfect pentru coacerea lenta a acestui cotlet de porc cu ierburi aromatice.


Carnea este gata si o lasam la odihnit macar 15-20 de minute in oala sau in folie. In acest rastimp sucurile din carne se redistribuie iar fibrele musculare se relaxeaza, contribuind la fragezimea produsului finit.

SERVIRE SI PASTRARE COTLET DE PORC CU IERBURI AROMATE – MEZEL DE CASA

Dupa ce a stat la odihna si s-a racorit un pic, carnea se poate felia spectaculos de subtire.  Priviti ce crusta rumena si apetisanta are si ce mijloc rozaliu, suculent si fraged. Nu are voie sa fie bej-gri si sec.


Comments